تشریح برنامههای ارائه خدمات به فرهنگیان در گردهمایی نمایندگان استانی
گردهمایی نمایندگان استانی شرکت فرایند نوین استحکام سازه با هدف تبیین برنامه استراتژیک این شرکت در اردوگاه شهید باهنر برگزار شد.
ناصر قاسمی مدیرعامل شرکت فرایند نوین استحکام سازه، به بیان تاریخچه شرکت و اقدامات صورت گرفته تاکنون پرداخت.
دکتر علی تقیزاده مشاور برنامه استراتژیک شرکت نیز به معرفی اقدامات انجام شده و روند اجرای برنامه استراتژیک پرداخت. وی گردهمایی نمایندگان استانی را یک فرصت دانست و خاطرنشان کرد: با استفاده از این فرصت میتوان اهداف و برنامههای شرکت و برنامه استراتژیک را تشریح کرد و نتایج بهتری گرفت. دکتر تقیزاده ضمن بیان روشهای علمی مختلف پیادهسازی این پروژه افزود: با مطالعاتی که انجام شده مکتب جایگاهداری انتخاب شده است که اساس کار مدلی به نام مدل دلتا است که از آن واسط مسلط استخراج میشود که نظام حاکم بر اجرای پروژه ماست و از نمایندگان استانی میخواهم با کمک خود در رسیدن به این هدف، شرکت را یاری نمایند. وی یادآور شد: پروژه ارایه خدمات به فرهنگیان در مرحله مطالعات و نظرسنجی است و در ماههای آینده فازهای بعدی آن انجام میشود. دکتر تقی زاده کثرت فرهنگیان را موجب تقویت قدرت چانهزنی شرکت در مباحث تجاری عنوان کرد که میتوان بر پایه آن مزایای تجمعی از شرکتهای تجاری گرفت. ارائه خدمات بهتر به فرهنگیان با کارت اعتباری در این گردهمایی همچنین مجید شکوهی، مدیرعامل شرکت صنایع آموزشی به نقد و بررسی فعالیتهای شرکت فرآیند نوین استحکام سازه در مورد تدوین برنامه استراتژیک و تعیین الگوی کسب و کار مربوطه پرداخت.
وی با بیان اینکه مسیری که شرکت فرآیند نوین استحکام سازه در راستای ارائه خدمات مبتنی بر کارت اعتباری انتخاب کرده است مسیر درستی است چرا که در کشورهای همسایه هم آمار نشان میدهد ۸۰ درصد خریدهای کارتی با کارتهای اعتباری صورت میگیرد، افزود: متاسفانه در کشور ما این آمار زیر نیم درصد است و این در حالی است که ۳۷۰ میلیون کارت بانکی در دست مردم است که نیم درصد آن اعتباری است. مهندس شکوهی افزود: اگر بتوانیم ۱۰ درصد معاملات روزمره را به کانال کارتهای اعتباری ببریم تحول بسیار بزرگی در اقتصاد کشور و فرهنگیان رخ خواهد داد. وی توصیه کرد اگر بتوان زیرساخت مناسب اجرای پروژه خدمات مبتنی بر کارت اعتباری به فرهنگیان را آماده کرد نیاز به کار دیگری نیست و فرهنگیان از همین محل میتوانند نیازهای خود را برطرف کنند. وی در پایان، با بیان اینکه اقدامات مرتبط با خرید و فروش اعتبار بر اساس بخشنامه بانک مرکزی باید حتما از طریق یکی از بانکهای کشور صورت گیرد به پیچیدگیهای این عرصه اشاره و ابراز امیدواری کرد که به زودی در این زمینه بانک مرکزی راهکارهای بهتری اتخاذ کند و مشکلات شرکتهای خصوصی در زمینه فروش اعتباری حل شود.
فرهاد رنجبران، رییس هیات مدیره شرکت فرآیند نوین استحکام سازه نیز به تشریح اقدامات صورت گرفته در راستای مطالعه وضعیت اعضاء از جهات مختلف و اولویتبندی نیازهای ایشان پرداخت. وی با بیان این جمله که ما برای ارائه خدمت به فرهنگیان در قالب خدمات متنوع و مورد نیاز آنها گامهای اولیه را بصورت علمی برداشتهایم اظهار امیدواری کرد با تکمیل فرآیند نظرسنجی عمومی از مهرماه وارد فاز اجرایی شویم. برنامهریزی علمی برای ارائه خدمات به فرهنگیان در ادامه این گردهمایی دکتر نادر سیدکلالی، مدیر برنامهریزی و مطالعات استراتژیک به ارائه مطالب خود پرداخت. وی با بیان اینکه در بسیاری از شرکتهای عمومی و خصوصی کشور اعتقاد و درک درستی از استراتژی شرکتی ندارند گفت: این مساله یک عارضه است که باید حل شود چرا که اگر مدیری برنامهریزی برای سالهای آتی نداشته باشد اصولا نمیتواند کار خاصی از پیش ببرد و موفق باشد.
دکتر کلالی گفت: برنامهریزی استراتژیک با برنامهریزی سنتی تفاوت دارد. در برنامهریزی استراتژیک تحلیل محیط داخلی و خارجی به صورت همزمان و انطباق این دو بر هم است که با یک نگاه طولانی مدت خواهد بود. وی افزود: مشکلی که در سازمانها با آن مواجه هستیم عدم اعتقاد مدیران به برنامهریزی و چیدن استراتژی است که تا حدودی در فرهنگ ما جای گرفته است و تا کنون جلسات زیادی با شرکتهای زیرمجموعه صندوق برگزار شده که نتیجه آن تدوین استراتژیک ۱۰ شرکت از ۱۸ شرکت موسسه است که نهایی شده و بر اساس آن میتوانیم بگوییم در سالهای آتی این شرکتها چه باید بکنند. سایر شرکتها هم در ماههای آینده به نتیجه خواهند رسید. وی افزود: یک شرکت از میان شرکتهای صندوق هست که در تدوین استراتژی بسیار موفق بوده و آن همین شرکت فرایند نوین استحکام سازه است. او نیز شروع پروژه ارائه خدمات به فرهنگیان بر مبنای کارتهای اعتباری را کار بسیار پایهای و اساسی عنوان کرد که باید دیر یا زود انجام میشد چرا که صندوق متعلق به اعضاء است و باید برای آن کار کند. دکتر سیدکلالی خاطرنشان کرد: قبلا کارهای مشابه در صندوق صورت گرفته که موفقیت زیادی نداشته است و همین مساله حساسیت مساله را بیش از پیش کرده است. در ادامه مهندس علی صفری، مدیر فناوری اطلاعات شرکت فرآیند نوین استحکام سازه در خصوص پرسشنامههای الکترونیکی و سازوکار عملیاتی آن به عنوان یک منبع آماری از سلایق و ایدههای فرهنگیان به ایراد سخنرانی پرداخت و افزود: در شرکت واسط مسلط در فرآیند ارایه خدمات به فرهنگیان که شرکت فرآیند نوین متولی آن است نیاز به زیرساختهای گستردهای است.
سپس مهندس داوود نعیمی عضو هیات مدیره شرکت به ایراد سخنرانی پرداخت و با بر شمردن اقدامات و تلاشهای صورت گرفته در ارتباط با مجلس و دولت در راستای پیگیری مطالبات اعضای مؤسسه از دولت (سهم دولت) در سالهای گذشته و برنامههای آتی برای تحقق این موضوع در لایحه بودجه دولت در سالهای 97 و 98 پرداخت. در پایان فرهاد رنجبران ابراز امیدواری کرد با همت نمایندگان استانی ورود شرکت فرآیند نوین به مقولههای درآمدزایی از محل ارائه خدمت به فرهنگیان با هدف انتفاع فرهنگیان و موسسه محقق شود. وی ضمن استقبال از انتقادات و پیشنهادات نسبت به نحوه فعالیت شرکت و نمایندگان استانی تصریح کرد: امکان دارد ساختار فعالیت نمایندگان استانی در آینده نزدیک تغییر کند. رئیس هیات مدیره شرکت فرآیند نوین استحکامسازه همچنین تاکید کرد: بر اساس گانتچارتی که برای فعالیت شرکت تهیه شده است امیدواریم تا پایان شهریور ماه پروژه ارائه خدمات به فرهنگیان عملیاتی شود.