محمد سقالي منتخب استاني صندوق ذخيره فرهنگيان از استان گلستان، از سال1380 عضو صندوق است. او با داشتن مدارک مديريت دولتي و روانشناسي در مقاطع مختلف داراي سوابق متعدد در سمتهاي مالي و اداري بوده و داراي سابقه فعاليت در بنگاههاي مالي است.
وي ضمن اينکه به فرهنگيان توصيه ميکند نسبت به عضويت در موسسه اقدام کرده و قدرت خريد خود را در حوزه مسکن و خودرو و … افزايش دهند، معتقد استدرصورتبهبودعملکردمديران، واريزي موسسه در زمان بازنشستگي فراتر از پاداش بازنشستگي خواهدشد.
ضمن اينکه از مديران و مسئولان موسسه ميخواهد تا پيام خادم بودن و پاسخگو بودن به اعضاي موسسه را در عمل به فرهنگيان انعکاس دهند. در ادامه گفت و گوي نشريه همافزا با محمد سقالي را ميخوانيد:
به نظر شما چه چيزي ميتواند در افزايش اطمينان خاطر و اعتماد اعضا به موسسه موثر باشد؟
موارد بسياري در اطمينانبخشي فرهنگيان عضو موسسه مفيد و تاثيرگذارند، اول اينکه مسئولان و مديران صندوق در عمل نشان دهند، خادم معلمان عضو و پاسخگوي مطالبات و سوالات آنان هستند. انتخابات سالمهيأت امناء موسسه براي عضويت شش نفر از فرهنگيان برگزار کنند. اصلاح اساسنامه موسسه را با مشارکت فعالان فرهنگي خصوصا با استفاده از ظرفيت منتخبان فرهنگيان در استانها مد نظر قرار دهند و ارزش مالکانه را در اسرع وقت به اعضاء تحويل دهند.
مديران موسسه ميتوانند شفافسازي را با اتاق شيشهاي محقق و زمينه مشارکت فعال و نظارت بر عملکرد شرکتهاي تابعه را براي فرهنگيان عضو فراهم کنند و در يک کلام اعضا از گفتار و کردار و عملکرد متوازن مسئولان صندوق، پيام خادم و پاسخگو بودن را دريافت کنند نه قيم توجيهگر.
نحوه تعاملات مديران موسسه با اعضا با توجه به برگزاري همايش منتخبان استاني در مهر 1401 را چگونه ارزيابي ميکنيد؟
همايشي با حضور مديران موسسه واعضاء صندوق ذخيره فرهنگيان برگزار شد، از يک طرف اين عدم استفاده از عنوان منتخبان استاني به زعم شخص بنده، ناشي از نوعي ترديد و يا محافظهکاري در نگاه مسئولان صندوق در مبحث تعامل با اعضاء است و از طرف ديگر نبايد از حق گذشت اينکه همايش اعضاء در مهر1401 در سطحي بالاتر از لحاظ شکل، محتوا و تعامل نسبت به ساير همايشها بود.
به نظر ميرسد اين همايش ميتواند سرآغازي براي توسعه تعامل منتخبان استاني و ساير اعضاء با مسئولان و متوليان صندوق ذخيره فرهنگيان باشد و اساس توسعه تعاملات، کنار گذاشتن ترديدها نسبت به همديگر و برنامهريزي و طراحي مدلهاي مشارکت اعضاي متخصص و صاحبنظر در حوزههاي تصميمگيري، نظارت و اشتراک مباحث حداقل با منتخبان استاني و دريافت نقطه نظرات، نقدها و ايدههاي آنان است.
البته ناگفته نماند که مسئولان صندوق چنين سطحي از تعامل را با دو منتخب بزرگوار در تهران و خراسان رضوي برقرار کردهاند ولي ساير منتخبان از بازخورد اين تعامل و ميزان پيشرفت آن بيخبر هستند. تداوم اين تعامل و برگزاري جلسات تخصصي حضوري يا مجازي و مشارکت منتخبان استاني و ساير فرهنگيان عضو صاحبنظر قطعا تعاملات کليشهاي را به تعاملات سازنده ارتقاء ميدهد و سبب شکوفايي و پيشرفت موسسه ميشود.
بله اطلاع دارم؛ يکي از راهکارهاي پيشنهادي بنده اين است که در برنامههاي توسعهاي و بودجه سنواتي، سهم دولت پيشبيني و ماهانه برابر با واريزي اعضاء محترم به حسابشان انتقال يابد و سهم دولتها که معوق و پرداخت نشده از سنوات قبل با احتساب تورم سالانه و يا حداقل برابر با واريزي اعضاء محترم در حساب ذينفعان منظور شود.
دوم اينکه چابکسازي و شفافسازي فعاليتهاي موسسه در جهت بهبود عملکرد و سود حداکثري و يا بهبود خدمات رفاهي عادلانه انجام شود.
راهکار پيشنهادي سوم آن است که ميزان پرداخت سهم هر عضو کاملا انعطافپذير باشد و مبتني بر احترام به فرهنگيان که به تشخيص و علاقه خود و عملکرد موسسه اقدام به افزايش يا کاهش اختياري درصد سهم خود از نيم درصد تا 5 درصد کنند.
در نهايت واگذاري سهام ارزش مالکانه و به تبع آن آگاهي از سود واقعي مشارکت، ميتوانند فرهنگيان را به افزايش حق عضويت در موسسه ترغيب کند.
محاسبه تمام داراييهاي موسسه و واگذاري ارزش مالکانه در قالب سهام به تمامي ذينفعان بازنشسته و شاغل موسسه در اسرع وقت با اعلام برنامه دقيق زمانبندي و اجرايي از طرف مديران موسسه يکي از انتظارات فرهنگيان عضو موسسه است. بنابراين ميبايست اطلاعات لازم در خصوص ارزش واقعي سهام واگذاري شده و طرحها و برنامههاي آتي در مورد سبدهاي واگذاري به اعضاي محترم در راستاي تصميمگيري بهتر و به تبع آن سود بيشتر براي فرهنگيان ارائه شود.
همانگونه که پيش از اين گفته شد برگزاري انتخابات سالم هيأت امناء، اصلاح اساسنامه با محوريت شخصيت خصوصي، استقلال موسسه از وزارت آموزش و پرورش به لحاظ مديريتي، تعريف و ايجاد مجمع منتخبان استاني به عنوان رکن تصميمگيري و نظارتي بر آييننامهها و شيوهنامهها، توجه به استعدادها و زيرساختهاي اقتصادي مناطق مختلف کشور و سرمايهگذاري در بيشتر مناطق در راستاي توزيع عادلانه ثروت و اشتغال خانواده فرهنگيان شاغل و بازنشسته عضو موسسه از انتظارات به حق فرهنگيان به عنوان ذينفعان اصلي اين مجموعه است.
به همکاران محترم فرهنگي که تجربه اقتصادي ندارند و به هر دليلي با توجه به شرايط، نگرش يا عملکرد مصرفي دارند پيشنهاد ميکنم عضو موسسه صندوق ذخيره فرهنگيان شوند و به آوردهي خود به عنوان يک قلک نگاه کنند که در صورت پايبندي دولت به تعهدات خود در همان ماه سرمايه مشارکتشان دو برابر ميشود. سود فعاليتهاي موسسه و ارزش افزوده داراييها نيز افزوده ميشود که در صورت بهبود عملکرد مديران موسسه انتظار ميرود، واريزي موسسه در زمان بازنشستگي فراتر از پاداش بازنشستگي باشد.
از طرفي تسهيلات در حوزههاي مختلف مسکن، خودرو و … از سوي موسسه قدرت خريد فرهنگيان عضو را افزايش ميدهد و خدماتي از قبيل بيمه عمر که در حال حاضر براي اعضاء محترم در نظر گرفته شده است و همچنين با روندفعلي موسسه پيشبيني ميشود که تسهيلات و خدمات به روزتري در آينده ارائه شود.
هر چند موسسه صندوق ذخيره فرهنگيان فراز و فرودهاي بسياري ديده است، عضويت اعضاء جديد در کنار تخصص و عملکرد متعهدانه مديران انشاالله پشتوانه خوبي براي فرهنگيان خواهد بود لذا اگر هنوز فرهنگيان ترديدي براي عضويت دارند بهتر است منتظر واگذاري فاز اول ارزش مالکانه به اعضاي بازنشسته و شاغل باشند و از ايشان بازخورد بگيرند و سپس تصميم بگيرند.
عملکرد مديران دورههاي قبلي از بدو تاسيس مبتني برقيم مآبي و اتلاف سرمايه و زمان به ضرر ذينفعان به انحاء مختلف و بيشتر حياط خلوت دولتهاي وقت يا منتسبين بوده است. بنابراين ارزيابي عملکرد مديران فعلي منوط به برآوردن انتظارات همکاران فرهنگي اعم از واگذاري شفاف و سريع ارزش مالکانه، کاهش مخاطرات و افزايش سوددهي و افزايش مشارکت اعضاء در ارکان تصميمگيري، نظارتي و اجرايي موسسه و به عبارتي توسعه تعامل با اعضاء و اتاق شيشهاي است.
شخصا فکر ميکنم با تسريع در طراحي و اجراي برنامه زمانبندي دقيق ارزش مالکانه مديران موسسه گام بلندي در افزايش اعتماد و افزايش جذب و استمرار اعضاء محترم برخواهند داشت و اميدوارم خداوند متعال اين سعادت را نصيبشان نمايد.