دکتر عباسعلی قدیریان در خصوص ارزش مالکانه مجموعه اقدامات صورت گرفته را تشریح کرد.
به گزارش روابطعمومی و امور بینالملل موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان، وی ضمن توضیح رئوس اقدامات برنامهریزی شده برای انجام، شامل بورسی کردن شرکتهای اصلی، تعیین اعضای واجد شرایط و محاسبه سهم هر یک از اعضاء، تعیین مکانیزم پرداخت و پیشبینی منابع مورد نیاز، گفت: بخشی از این اقدامات تا مراحل خوبی نیز پیشرفت داشته است اما در ادامه راه به علت عدم ارائه راهکارهای عملیاتی توسط مشاور برای پرداخت و همچنین وجود پروندههای متعدد حقوقی، سهام وثیقه و … کار متوقف شد.
دکتر قدیریان افزود: با توجه به لزوم پاسخگویی به این مطالبه اصلی فرهنگیان، موضوع در سطح هیات مدیره و هیات امناء مطرح و مقرر شد کارگروهی طی سال جاری برای آسیبشناسی موانع و چالشها تشکیل شود، تا ضمن بررسی اقدامات قبلی، مجموعه روشها و راهکارها برای موضوعات اصلی شامل تعیین، تقویم و تحویل ارزش مالکانه احصاء شود.
معاون برنامهریزی و توسعه موسسه تصریح کرد: پس از تشکیل کارگروه ویژه بیش از 20 جلسه و قریب به 1300 نفر ساعت کار کارشناسی در سطوح مختلف و با بهرهگیری از 12 نفر از اساتید بنام و حرفهای کشور در حوزههای اقتصاد، بازار سرمایه و مالی برگزار شد که در نهایت یک روش برای تعیین سهمالشرکه، 10 روش برای تقویم و 2 روش برای تحویل سهمالشرکه احصاء شد.
وی اظهار داشت: در ادامه معایب و مزایای هر کدام در جلسه هیات مدیره و کمیته ویژه هیات امناء مطرح شد، از روشهای ارزشگذاری، روش تلفیقی که منجر به ایجاد حداکثر ارزش میشود، انتخاب و برای تحویل هم 2 روش سهام مستقیم و یونیت برای تصویب نهایی به هیات امناء ارائه شد.
در ادامه مشاور عالی و دستیار ویژه مدیرعامل مطرح کرد:
بورسی شدن راهکار اصلی ارزشگذاری داراییها برای محاسبه ارزش مالکانه است
دکتر جمال بحری گفت: پس از بررسیهای انجام شده، تصمیم بر این شد که استفاده از ظرفیت بورس برای ارزشگذاری داراییها برای محاسبه ارزش مالکانه به عنوان راهکار اصلی در نظر گرفته شود.
مشاور عالی و دستیار ویژه مدیرعامل، جزییات و چالشهای این کار را مطرح کرد و گفت: از جمله این چالشها و مشکلات تعیین ارزش منصفانه داراییهای خالص، نامشخص بودن ارزش سهمالشرکه اعضا در زمان انفصال و در طول عضویت در موسسه، فقدان سازمان مناسب موسسه برای مدیریت وجوه صندوق و عدم اندازهگیری دقیق ارزش افزوده اعضا در حین بازنشستگی است.
دستیار ویژه و مشاور عالی مدیرعامل موسسه، افزود: برای محاسبه ارزش افزوده داراییهای موسسه سه روش عمومی شامل بورسی کردن شرکتها، تعیین ارزش کارشناسی و فروش واقعی تمام داراییهای موسسه در دسترس است.
دکتر بحری درباره فرآیند بورسیشدن گفت: تقویم ارزش از طریق بورس روش مناسبی است اما این روند دشوار و زمانبر است. ضمن آنکه سهام بعد از عرضه در بازار نیازمند مراقبت و مشخص کردن بازارگردان است تا ارزشهای ایجادی در بازار بورس از بین نرود.
دستیار ویژه مدیرعامل موسسه با اشاره به اینکه در حال حاضر چندین شرکت موسسه در بورس و فرابورس هستند، اظهار کرد: ماشینسازی اراک، ایران ارقام و پتروشیمی خراسان در بازار اول و بانک سرمایه، بیمه معلم و شرکت بازرسی مهندسی و صنعتی ایران در بازار دوم قرار دارند.
وی با اشاره به گسترده بودن حوزههای فعالیت موسسه، گفت: موسسه در ۶ شاخه و ١۴ صنعت متفاوت سرمایهگذاری کرده است. علاوه بر آن با پروندههای حقوقی، سهام وثیقه و فقدان شرایط اولیه مانند نداشتن زیان انباشته، جریان نقدینگی مثبت و… مواجه هستیم.
دکتر بحری با اشاره به اینکه برای بورسی شدن نیز ١٠ روش احصا شد، به تبیین این روشها پرداخت و اظهار کرد: در گام نخست شرکتهای مستعد بورسی میشوند و بقیه شرکتها که امکان بورسیشدن مستقیم ندارند در قالب هلدینگ بورسی میگردند.
مشاور عالی مدیرعامل افزود: پس از تصویب نهایی روشهای احصاء شده، مسیر تعیین ارزش مالکانه مشخص میشود و به تناسب آن جدول زمانی طرح مزبور ارائه خواهد شد و بتدریج با ورود شرکتها ارزش مالکانه به اعضای بازنشسته تحویل داده میشود.
دکتر بحری ادامه داد: با این ساز و کار پویایی که طراحی شده، منبعد عزیزان فرهنگی در تاریخ بازنشستگی ضمن دریافت وجوه واریزی خود و دولت و سود تقسیمی، سهم ارزش مالکانه را نیز دریافت خواهند کرد.
وی در پایان تصریح کرد: پروژه مربوط به طراحی استقرار ارزش مالکانه به صورت پویا نیارمند کار شبانهروزی و با مساعدت و همکاری کلیه سطوح حاکمیتی بوده و در انجام تمامی مراحل آن میبایست نهایت دقت توام با سرعت مورد انتظار مد نظر قرار گیرد تا این کار عظیم در مدت پیشبینی شده نهایی شود.