فلسفه پرداخت سهم دولت چه بوده و روند پرداخت این سهم به چه شکل بوده است؟
در سال 1373 اندیشه افزایش توان مالی و رفاه فرهنگیان برای زمان بازنشستگی در ذهن مدیران اجرایی کشور شکل گرفت و به واسطه این تفکر صندوق ذخیره فرهنگیان در خردادماه 1374 در اجرای تبصره 63 قانون برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور طی تصویب نامه شماره 1359/ت14956-هـ -مورخ 11/2/1374 در اداره ثبت شرکت ها تحت شماره 8505 به ثبت رسید. هدف از تاسیس صندوق این بود که فرهنیگان به مشارکت در چرخه فعالیتهای اقتصادی ترغیب و تشویق شوند و پرداخت سهم دولت معادل پرداختی اعضا نیز مشوقی بود که از سوی دولت ارائه شد.
در خصوص روند پرداخت سهم دولت در طول سالهای فعالیت موسسه به جز سال 1374 (سال تأسیس) علیرغم متن صریح قانون، متأسفانه سیر نزولی داشته و این موجبات عدم النفع اعضاء را در تمامی این سالها به دلیل از دست دادن فرصتهای سرمایهگذاری در پی داشته است.
چرا دولت به تعهدات خود در قبال فرهنگیان عضو صندوق به موقع و کامل عمل نکرده است؟
فکر میکنم چرایی آن را باید از دولتمردان و مسئولین مربوطه در وزارت آموزش و پرورش و سازمان برنامه و بودجه سوال کرد که چرا در بودجه سالانه عدد واقعی در ردیف منظور نشده و اکنون نیز نمیشود. آنچه وظیفه مدیریت صندوق طی این سالها بوده، شامل پیگیری تعیین میزان مطالبات از دولت و همچنین اخذ گزارشات سازمان حسابرسی بوده است که این اتفاق در طول سالهای برنامههای دوم، سوم، چهارم و سنواتی از برنامه پنجم افتاده و ثمرات ارزنده ای برای اعضاء به بار آورده است. اهمیت گزارش مذکور به دلیل این است که تعیین مطالبات دستگاهها و شرکتها از دولت، منوط به تأیید ذیحساب (در دستگاههای دولتی) و سازمان حسابرسی (در نهادها و شرکتهای غیردولتی) است.
مقایسه صندوق ذخیره فرهنگیان و حساب پسانداز کارکنان دولت را چگونه میبینید؟
درخصوص مقایسه صندوق ذخیره فرهنگیان و حساب پسانداز کارکنان باید عرض کنم که سرمایهگذاری در موسسه دو ویژگی دارد که حساب پس انداز کارکنان از آن بیبهره است؛ اول اینکه فرهنیگان عضو صندوق تا 5 درصد از حقوق و مزایای خود را میتوانند در صندوق سرمایهگذاری کنند و دولت هم به همین میزان میبایست پرداخت نماید اما این ضریب برای سایر کارکنان دولت حدودا برابر با 1 درصد است.
دومین مسئله بهرهمند شدن از تمامی سود حاصل از فعالیتهای اقتصادی است که به صورت سالانه از طریق برگزاری مجامع شرکتهای تابعه و وابسته شناسایی و به حساب اعضای محترم منظور میشود که حداکثر سود سالانه نرخ 45 درصد برای سال مالی 92-91 است.
این در حالی است که در حسابهای پسانداز فقط سود مصوب بانکی مشمول میشود که نرخ این سود با توجه به شرایط و تصمیمات مقامات پولی و بانکی کشور دچار نوسان میشود.
البته دولت سهم صندوق کارکنان را جزو بودجه دستگاههای اجرایی قرار داده و به موقع پرداخت کرده است اما متاسفانه در مورد فرهنگیان تعلل شده است.
چرا سهم دولت از برنامه پنجم توسعه حذف شد و فرهنگیان از این حق محروم شدند؟
ابتدا باید بگویم که معلمان از این حق محروم نشدند زیرا بخشی از این پول در بین فرهنگیان عضو موسسه توزیع شده و در حال زنده کردن مابقی آن هستیم. البته اگر این پول به موقع پرداخت می شد و در چرخه فعالیتهای اقتصادی موسسه قرار میگرفت قطعا سودآوری قابل توجهی برای اعضا ایجاد میکرد.
علیرغم مکاتبات و پیگیریهایی که در سالهای تدوین برنامه پنجم از سوی مدیران وقت موسسه رخ داد متأسفانه به دلیل مخالفت دولت و تفاسیر غلطی که از سوی برخی مسئولین در سازمانهای ذیربط از تبصره 63 قانون برنامه دوم، ماده 147 برنامه سوم و ماده 53 برنامه چهارم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی کشور صورت پذیرفت در قانون برنامه پنجم ذکری از صندوق نشد.
حسب پیگیریها در سالهای اولیه برنامه پنجم تا پایان سال 1392 در ردیف هر ساله بودجه وزارت آموزش و پرورش همانند سنوات برنامه های قبلی مبالغی تحت عنوان کمک به صندوق ذخیره فرهنگیان منظور و طی سالهای 91 و 92 از مبلغ 63 میلیارد تومان تخصیص داده شده مبلغ 28 میلیارد تومان دریافت و به حساب اعضاء منظور شد.
از این رو در سال 1393 از سازمان حسابرسی درخواست شد تا نسبت به بررسی و تعیین مانده مطالبات برنامه چهارم و سال های 91 و 92 که صندوق دارای ردیف بوده و مبالغی را دریافت نموده اقدام نماید. نتیجه آن دریافت گزارش سازمان حسابرسی مبنی بر تأیید 305 میلیارد تومان مطالبات اعضاء شد (شامل 122 میلیارد تومان برنامه چهارم و 183 میلیارد تومان سال های 91 و 92) که خوشبختانه با پیگیریهای مدیریت صندوق و حمایت وزیر محترم آموزش و پرورش و دولت محترم در بهمن ماه سال 1395 موفق به دریافت 305 میلیارد تومان اوراق اجاره دولتی با سود 15 درصد به منظور تسویه مطالبات فوق شدیم. از این رو، مطالبات تا پایان سال 1390 به حساب اعضاء منظور و برای باقیمانده مربوط به سال های 91 و 92 اقدامات اجرایی بابت محاسبه و منظور نمودن به حساب اعضاء از سوی شرکت پژوهش و نوآوری صنایع آموزشی در دست پیگیری است.
درخصوص مطالبات اعضاء، خبر آن از سوی جناب آقای مهندس نیکدل مدیرعامل محترم صندوق به اطلاع اعضا رسید و امیدواریم با قطعی شدن رای در کمترین زمان ممکن از سازمان حسابرسی جهت تأیید مبلغ 634 میلیارد تومان مطالبات مذکور درخواست رسیدگی و اعلام نظر صورت پذیرد.
تکلیف فرهنگیان بازنشستهای که این سهم را دریافت نکردهاند، چه میشود؟
همان طور که قبلاً نیز اطلاع رسانی و اعلام شده است اعضاء محترم صندوق که تا پایان اسفندماه 1393 بازنشسته شدهاند کلیه مطالبات خود از بابت سهم دولت را همزمان با خروج از موسسه دریافت و تسوبه حساب کردهاند. لیکن آن دسته از اعضاء محترمی که از فروردین 1394 تا پایان شهریور 1396 به این افتخار نائل شده اند و قبل از پایان سال 1390 عضو صندوق یا به عضویت صندوق درآمدهاند، به زودی در مرحله اول مطالبات تا پایان سال 1390 را دریافت و در مرحله بعد پس از قطعی شدن محاسبات، طلب خود را تا پایان سال 1395 دریافت مینمایند.
کمیته وصول مطالبات سهم دولت چرا شکل گرفت و چه وظایفی دارد؟
هماهنگی و برنامهریزی مناسب عواملی هستند که شما را در رسیدن به هدفتان کمک میکنند. از آنجا که تجربه گذشته نشان داد که فقدان فرآیند و سازوکار مناسب در تعیین متولی برای پیگیری مسائل مربوط به سهم دولت اعضاء چه مشکلات و آسیبهایی را به حقوق مسلم اعضاء وارد نمود، به درخواست جناب آقای تقیزاده معاون سابق مالی و اداری موسسه کارگروه اولیه برای وصول مطالبات برنامه پنجم شکل گرفت.
در مرحله بعد به موجب احکامی که از سوی مدیرعامل موسسه صادر شد، این کمیته متشکل از 2 نفر از مشاوران و مدیران حوزه ستادی وزارت آموزش و پرورش، مشاور مدیرعامل و مدیران حقوقی و مالی حوزه کاری خود را توسعه و کار خود را شروع کرد.
این کمیته از زمان شروع به کار خود تاکنون با برگزاری جلسات متعدد مسائلی از جمله پیگیری تسریع در روند رسیدگی پرونده مطرح در دیوان عدالت اداری از بابت برنامه پنجم توسعه، بررسی و مطالعه به منظور دائمی شدن تبصره 63 قانون برنامه دوم توسعه و بررسی پیرامون ایجاد ردیف خاص در بودجه کل کشور و همچنین پیگیری منظور نمودن مطالبات اعضا در بودجه سال 1398 و اقدام به تسویه آن از طریق ظرفیت ها و سازوکارهای قانونی را در دستور کار خود قرار داده که آنچه به نتیجه رسیده اطلاع رسانی شده است.
چگونه سهم دولت در برنامه ششم توسعه احیا شد و وضعیت واریز سهم دولت در این برنامه چگونه است؟
از آنجایی که موضوع سهم دولت به خواسته و مطالبه عمومی فرهنگیان عضو موسسه تبدیل شده بود، مدیران صندوق با استناد به واریز سهم دولت برای سایر کارکنان دولت و محروم شدن فرهنگیان از این حق، موضوع را از طریق مراجع مختلف پیگیری کردند.
خوشبختانه با پیگیریهایی که چه از طریق شکایت به دیوان عدالت اداری در سال 1394 و یک صدایی تمامی مسئولان از جمله وزرای محترم آموزش و پرورش و تیم مدیریتیشان و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و مدیریت موسسه، سهم دولت احیا شد. اما متأسفانه علی رغم همه این تلاشها، دولت طی سالهای 96 و 97 هیچ مبلغی به حساب موسسه، واریز نکرده است.
البته ذکر این نکته مهم است که همانگونه که مطالبات اعضاء تا پایان سال 1392 وصول شده، برای این سالها نیز وصول خواهد شد. ما تأیید سازمان حسابرسی از بابت تأیید مبلغ 577 میلیارد تومان برای سال های 96 و 97 را طی دو فقره گزارش دریافت کرده ایم. دریافت این گزارشات در یک دوره زمانی 4 ماهه با توجه به فاصله ای که از سال 1392 افتاده بود قابل ارزش و ستودنی است و جا دارد از زحمات کارشناسان سازمان حسابرسی، پرسنل امور مالی موسسه و حوزه فناوری اطلاعات اعضاء در شرکت پژوهش و نوآوری صنایع آموزشی و نمایندگانی استانی موسسه تشکر کنم.