به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان؛ پنجمین قسمت از برنامه گفتوگو محور «۱۰:۱۰ دقیقه» شب یکشنبه 21مرداد با حضور سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش به بررسی موضوعات معیشت فرهنگیان، تغییر مدل اداره وزارت آموزش و پرورش، نفوذ آموزش و پرورشی ها در مجلس شورای اسلامی و صندوق ذخیره فرهنگیان اختصاص داشت.
وزیر آموزش و پرورش با اشاره به مسائل مطرح شده درباره صندوق ذخیره فرهنگیان طی دو سال گذشته گفت: مشکلی که صندوق ذخیره طی سالیان گذشته داشته است و در تحقیق و تفحص مجلس هم منعکس شده به بانک سرمایه مربوط میشود که طی سالهای گذشته تا سال 95 تسهیلاتی به افراد داده شده و متناسب با آن وام، وثیقه دریافت نشده است.
دکتر بطحایی در پاسخ به سوال مجری برنامه با این عنوان که این صندوق چه سودی برای معلمان دارد و چه دلیلی دارد که از حساب معلم پولی کسر شود، گفت: صندوق ذخیره فرهنگیان بنگاه اقتصادی است که هر ماه 3 الی 5 درصد از فوقالعاده شغل معلمان را به استثنا برخی از ردیفهایی که در حکم است به اختیار خود معلمان کسر میکند و در بنگاههای اقتصادی متعلق به این صندوق فعالیتهای اقتصادی انجام میشود.
وی افزود: سودی که از فعالیتهای اقتصادی صندوق حاصل میشود، در پایان هر سال مالی به حساب هر یک از سهام داران که معلم هستند، منظور خواهد شد؛ بر اساس قانون وقتی که فردی بازنشسته میشود، تسویه حساب میکند و سه نوع پرداختی به او داده میشود؛ یکی پولی است که به صورت حقالسهم از افراد کسر شده است، به علاوه سهمی که دولت داده است که در چند سال گذشته (6 سال گذشته) این پول پرداخت نشده است و به علاوه سودی که حاصل از سرمایه گذاری بوده است.
ارزش افزوده سهام یکی از شرکتهای صندوق چهار برابر شده است
وزیر آموزش و پررورش همچنین در ارتباط با میزان سودآوری صندوق ذخیره فرهنگیان تصریح کرد: به دلیل آن که سال مالی هنوز تمام نشده است، به صورت غیر رسمی عرض کنم که سود مالی منتهی به شهریور ماه 97، دو برابر سود سال گذشته بوده است که پس از پایان سال مالی، این سود بین سهام داران تقسیم شده و به حساب افراد منظور میشود و هنگامی که معلمی بازنشسته شود، بر اساس قانون سهمالشرکه او را حساب و پرداخت میکند.
وی در ارتباط با میزان سرمایهگذاریها و سودآوری شرکتها گفت: در حال حاضر صندوق ذخیره فرهنگیان چندین شرکت مختلف مانند پتروشیمی دارد و فعالیت این شرکتها بسیار پرسود است که من بنا به ملاحظاتی اشاره نمی کنم اما معلمان با مراجعه به سایت صندوق میتوانند میزان سرمایه و سودآوری این شرکتها و پروژهها را به صورت کامل ببینند. به طور نمونه طی مدت 2 سال ارزش افزوده سهام یکی از شرکتهای صندوق چهار برابر شده است.
دکتر بطحایی با ابراز تعجب از سوال مجری برنامه که برخی معلمان نمی دانند این پول چرا از حساب آنها کسر شده و به حساب صندوق ذخیره فرهنگیان واریز می شود، بیان داشت: همه معلمان میدانند که چرا از حساب آنان پول کسر میشود زیرا عضویت در صندوق کاملا اختیاری است و تا معلمان خودشان اجازه ندهند پولی از حساب آنها کسر نمیشود.
مهمترین اشکالی که در تحقیق و تفحص مجلس خود را نشان داد بانک سرمایه بود
وزیر آموزش و پرورش درباره اتهامات مطرح شده علیه صندوق ذخیره فرهنگیان و در پاسخ به سوال مجری برنامه که آیا شرکتهای پتروشیمی جزء همان شرکتهایی است که در آنها اختلاس انجام شده بود، تصریح کرد: در شرکتهای پتروشیمی هیچ اختلاسی صورت نگرفته است، البته این اختلاس در صندوق هم نبوده بلکه در بانک سرمایه بوده است.
وی افزود: مهمترین مشکلی که صندوق ذخیره فرهنگیان طی سالهای گذشته داشته است و در تحقیق و تفحص مجلس هم منعکس شد، به بانک سرمایه مربوط میشود که طی سالهای گذشته تا سال 95 تسهیلاتی به افراد داده اما متناسب با آن وام، وثیقه دریافت نشده است. از این رو، فردی که تسهیلات دریافت کرده برای بازپرداخت اقدام نکرده و وثیقهاش به اندازهای نبوده که تبدیل به پول شود و سر جایش برگردد، بنابراین مهمترین اشکالی که در تحقیق و تفحص مجلس خود را نشان داد بانک سرمایه بود.
هیچ فرد شائبهداری در صندوق و آموزش و پرورش استخدام نیست
وزیر آموزش و پرورش همچنین در پاسخ به این سوال مجری برنامه که برخی افرادی که در شرکتهای مشکلدار صندوق مشغول بودند به وزارت آموزش و پرورش وارد شده و در ردههای بالا مشغول به کار شدهاند، گفت: ابدا هیچ عضو شرکتی که در صندوق ذخیره بوده است، در حال حاضر در آموزش و پرورش فعالیت نمیکند زیرا قانونا کسی که دارای مشکل است و حکم مراجع قضایی دارد، نمیتوانیم به کار بگیریم.
وی همچنین در مورد شائبههایی که مثلا از سوی آقای حضرتی نماینده محترم مجلس شورای اسلامی در توئیتر مطرح کرده بود، تصریح کرد: عموما افرادی که در صندوق ذخیره فعالیت میکنند افراد بازنشسته و یا استخدام غیر رسمی هستند و شدنی نیست کسی که در صندوق ذخیره کار میکرده است در وزارت آموزش و پرورش وارد شود و سمتی بگیرد. افرادی که در بنگاههای اقتصادی از جمله صندوق ذخیره کار میکنند و پرونده و شائبه مالی داشته باشند، استخدام دولت نیستند.
دکتر بطحایی تاکید کرد: درباره سوال آخری که فرمودید کاملا روشن میکنم؛ افرادی که در بنگاههای اقتصادی از جمله صندوق ذخیره در حال فعالیت هستند یا بازنشسته شدند و یا استخدام دولت نیستند حالا چه پرونده داشته باشند و چه شائبهای داشته باشند نمیتوانند در آموزش و پرورش یا در هر وزارتخانه دیگری به کار گرفته شوند، این اصلا منطقی نیست.
نمایندگان معلمان در هیات امنا هیچ فرقی با وزیر آموزش و پرورش ندارند
وزیر آموزش و پرورش در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر وضعیت فعلی صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: اوضاع صندوق رو به بهبود است، حتما اطلاع دارید اخیرا هم انتخاباتی انجام شده که اعتماد معلمان به صندوقی که به خودشان تعلق دارد و برای دولت نیست بیشتر شود. از این رو، سه نفر از اعضای هیات امنا را معلمان به طور مستقیم انتخاب کرده اند و من با افتخار می گویم که معلمان ما علی رغم همه شائبههایی که درباره صندوق وجود داشت و ذهن آنها را خراب کرد در یک انتخابات باشکوه شرکت کردند.
وی افزود: البته نمیخواهم بگویم هیچ مشکلی در صندوق نبوده و هیچ اتفاقی نیفتاده اما واقعا حجم سنگین اتهامات و هجمهها علیه صندوق که در دو سال گذشته شاهد بودیم، بخشی ناظر به بانک سرمایه بود نه صندوق.
دکتر بطحایی برگزاری انتخابات نمایندگان معلمان در هیات امنای صندوق را بسیار با اهمیت خواند و گفت: سه معلم که به نماینگی از سهامداران در هیات امنا صندوق هستند میتوانند از زیر و بم فعالیتهای اقتصادی صندوق مطلع شوند چون عضو هیات امنا هستند و هیچ فرقی با من وزیر ندارند.
وزیر آموزش و پرورش همچنین درباره پروسه انتخاب نمایندگان معلمان در هیات امنای صندوق ذخیره فرهنگیان تصریح کرد: انتخاب این افراد طی یک فرآیند خوب و کاملا دموکراتیک انجام شد به طوری که در استانها سامانهای را معرفی کردیم و کاندیداها در آن سامانه ثبت نام کردند و پیشینه خود را وارد کردند. معلمان نیز به صورت الکترال نامزدهای مورد نظر خود را انتخاب کردند.
وی افزود: در مرحله اول 83 نفر از سراسر کشور انتخاب شدند و در مرحله بعد این افراد به تهران آمدند و طی دو روز برنامه های خود را اعلام کردند که از میان آنها با رایگیری انجام شده، سه نفر انتخاب شدند و ابلاغ های خود را به عنوان نماینده معلمان در هیات امنا دریافت کردند. جالب اینجاست که این 83 نفر یکدیگر را نمیشناختند و از استانهای مختلفی بودند اما آنقدر به یکدیگر اعتماد داشتند که انتخابات را انجام دادند و ابلاغیه خود را گرفتند.
گفتنی است برنامه «۱۰:۱۰ دقیقه» یک گفتوگوی رو در روست که قرار است به شفافیت فضای اجتماعی وسیاسی کشور کمک کند و ابهامات موجود در ذهن مخاطبان در حوزههای مختلف را با حضور یک میهمان شاخص مرتبط با آن حوزه، به صورت صریح در یک زمان ۴۵ دقیقه ای بررسی کند.